Børnebogstema: Øv! Prinsesser er kedelige

Prinsesser kedelige

Astrid Iversen: Øv! Prinsesser er kedelige, illustreret af Kirsten Raagaard, Høst & Søn, 2009

Nogle gange kan det være rart med en modvægt til prinsessefikseringen – I ved: Den der tendens til at ville putte små piger i lyserøde tyl-rædsler og glimmer og lære dem at være søde og yndige og “rigtige piger”.

Ikke at der noget i vejen med lyserød… eller yndige piger. Det kan bare godt tage overhånd.

Den pink prinsessebevægelse har åbenbart spredt sig til boghandlerne, hvor børneafdelingerne vrimler med bøger med pink rygge og glimmer på omslaget (eller blå bøger med biler og robotter til “rigtige” drenge). Jeg skal sent glemme min undren, dengang jeg så disse her i Magasin’s bogafdeling:

grimmsHvem er det, der seriøst mener, at man kan opdele Grimms eventyr efter køn? Tænk hvis det potentielle yndlingseventyr er havnet i bogen til det andet køn? Det er da at gøre børnelitteraturen fattigere.

Nå, men hvis man som mig har et lidt anstrengt forhold til prinsesse-universet, er Astrid Iversens bog om Trunte et forfriskende pust. Trunte er nemlig ikke en prinsesse-pige! Hun synes, at prinsesser er både dumme og kedelige og har gennemskuet, at Rapunzel må være ret ubegavet, når hun ikke kan finde ud af selv at få klippet håret og klatre ned ad det. Og at Askepot må være temmelig naiv, når hun samler bønner op fra asken hele to gange i håbet om, at stedsøstrene så vil lade hende komme med til ballet. Trunte vil også kun giftes med prinsen, hvis han er sød og til at snakke med – ellers kan det være ligemeget!

Dette og meget mere fortæller Trunte far, da han igen-igen vil læse for hende af den kedelige prinsessebog, som farmor har givet hende.

Rent bortset fra at bogens tema er interessant i et større perspektiv, var den også underholdende læsning. Min datter på 3½ var især vild med tegningerne, hvor Truntes far undervejs kommer til at ligne en prinsesse mere og mere.

Det er bestemt ikke sidste gang, vi låner den på biblioteket. Det er nu meget godt med en diskret påmindelse om, at prinsessestatus ikke nødvendigvis er det bedste mål med tilværelsen.

Og så er bogen jo altså også sjov i sig selv – Helt uden kønsrollekritiske voksenmotiver.

Reklamer

2 thoughts on “Børnebogstema: Øv! Prinsesser er kedelige

  1. Glimrende med et modsvar til prinsesse-bevægelsen, og netop at vi er gledet ind i nogle helt skøre stereotyper om “rigtige drenge” og “rigtige piger”.

    Like

    • Ja, jeg må indrømme at begge mine børn på mange punkter er ret stereotype – selvom det er svært at vide, om kærligheden til hhv. biler og kjoler startede indefra eller som et resultat af påvirkning fra omgivelserne. Mit gæt er dog, at de færreste småpiger falder for pink, fordi det er en pæn farve;-) Men generelt synes jeg, det er utroligt vigtigt dels at se på barnet før kønnet – og ikke at prøve at skabe en modvægt mod de mest uhensigtsmæssige dele af kønsrollemønstrene – som fx den passive prinsesse;-)

      Liked by 1 person

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s