Min tur i Jane Austen-land

I slutningen af august i år endte jeg temmelig spontant med at tage med en veninde på forlænget weekend-tur til det sydlige England. Jeg tog af sted tidligt torsdag morgen og kom hjem sent mandag aften.

Min veninde havde allerede været der nogle dage, da jeg kom (og skulle blive der længere i den anden ende) og havde haft god tid til at opleve Bath. I første omgang var det egentlig meningen, at jeg skulle mødes med hende i Axminster, men da jeg ankom i Standsted-lufthavnen tidligt om morgenen, og det gik op for mig, at jeg kunne nå at være i Bath ved middagstid og dermed have et par timer til at få de vigtigste seværdigheder med, blev det planen.

Bath

Den væsentligste årsag til at jeg gerne ville opleve Bath var selvfølgelig, at Jane Austen lader store dele af handlingen i Northanger Abbey og Persuasion foregå der, og at Jane Austen selv boede nogle år i byen – i tiden mellem sin fars pensionering i 1801 og frem til hans død i 1806. Historien fortæller, at hun brød sig meget lidt om at bo der – Men det er nu stadig byen, der huser “The Jane Austen Centre”, som er et museum dedikeret til Jane Austens liv, med fokus på hendes tid i Bath, samt hendes bøger og samtid.

Det sjoveste ved museet var næsten, at alle ansatte var iført periode-kostumer og havde fået navne efter nogle af karaktererne i Austens bøger. Det jeg fik mest tid til at gå med på museet var at læse en plakat med oversigt over, hvad forskellige størrelser af indkomster egentlig gav mulighed for på den tid – Noget som var meget interessant, da størrelsen af persongalleriets formuer og betydningen heraf for deres ægteskabsmuligheder er noget, som fylder meget i Jane Austens bøger.

foto

Udover besøget i the Jane Austen Centre var der også lige tid til at slentre lidt rundt i byen og se nogle af dens mest berømte kendetegn – Bath Abbey, the Royal Crescent og “The Circus”. Det var en sjov oplevelse at gå rundt i de gader, som Catherine Morland og Anne Elliot spadserer ad. Desværre var der ikke tid til at opleve de berømte romerske bade, som ellers skulle være et besøg værd.

Lyme Regis

“A very strange stranger it must be, who does not see charms in the immediate environs of Lyme, to make him wish to know it better.”

– Jane Austen, Persuasion

Dagen efter var vi om aftenen en smuttur i Lyme Regis; udelukkende fordi det lå i nærheden, og fordi det er dér, Louisa Musgrove kommer til skade, da hun springer ned fra trappen. Desværre havde jeg ikke gjort mit forarbejde godt nok, så det lykkedes os ikke på den begrænsede tid vi havde at finde det rigtige sted – Uheldet skete nemlig på “The Cobb”, som er havnemuren. Vi fik kun set byen og den lille sten-strand med udsigt til The Cobb, og jeg fik derfor ikke taget et billede på den berømte trappe. Lyme Regis var dog et hyggeligt besøg uanset.

lyme regis2

lyme regis3

Chawton Cottage – Jane Austen’s House Museum

Den helt store oplevelse i, hvad der endte med at blive lidt af et Jane Austen-tema, var dog besøget i Chawton Cottage – næsten kun et lille smut fra vejen tilbage mod London.

Chawton Cottage er stedet, hvor Jane Austen boede de sidste 8 år af sit liv, efter at hendes bror Edward Austen Knight havde overladt huset til sin mor og to søstre.

Det er også stedet, hvor Mansfield Park, Emma og Persuasion er skrevet, og hvor Sense and Sensibility og Pride and Predjudice blev revideret til deres endelige form. I dag huser bygningen Jane Austen’s House Museum, der bestemt er et besøg værd.

Jeg havde kigget lidt på kortet over jernbaneforbindelser og læst på museets hjemmeside og i guidebogen og var nået frem til, at Chawton kun var en lille smuttur fra vejen mod London – Vi skulle bare lige tage over Winchester, og så sagde guidebogen, at der var busforbindelse til Chawton. På den baggrund fik jeg overtalt min stakkels veninde, som ellers ikke er særligt begejstret for Jane Austen, til at vi sagtens kunne nå at være i Chawton inden middagstid og stadig have god tid i London om eftermiddagen.

Det gik også rigtig fint, indtil vi stod i Winchester og opdagede, at busstationen lå på den anden side af centrum i forhold til togstationen. Da vi havde fundet den rigtige retning og var nået dertil, var bussen kørt 5 min. tidligere – og den næste gik først 4½ t. senere. Det var nemlig lørdag, og busforbindelserne var vist i øvrigt ikke helt så gode som guidebogen lovede.bus winchester

Så stod vi der på den temmelig trøsteløse busstation og blev enige om, at når vi nu alligevel var kommet så langt, måtte vi hellere finde ud af at komme det sidste stykke. Så vi gik ind på turistinformationen, hvor de desværre ikke kunne trylle en overset busforbindelse frem – til gengæld ringede de efter en taxa og arrangerede en fastprisaftale, og det lykkedes os faktisk at komme frem til Chawton og at finde Chawton Cottage (det var ikke svært, for byen var lillebitte og Chawton Cottage lå lige ud til hovedgaden – selvom den forvirrede taxachauffør nåede at køre forbi to gange).

Men vi kom frem, jeg fik set Chawton Cottage, og min stakkels veninde fik slappet lidt af i haven, mens jeg fordybede mig i forklaringer vedr. Austens familieforhold og udstillinger af genstande med tilknytning til hende, kiggede ud af vinduet i hendes soveværelse og tænkte på, hvor ofte hun mon havde stået der og kigget ned i gården. – og gik rundt i stuerne og forsøgte at forestille mig Jane Auston siddende til bords med sin familie eller i færd med at skrive ved det lille tolvkantede bord.

Chawton Cottage set fra vejenChawton Cottage

Udsigten fra soveværelset, som Jane Austen delte med sin søster CassandraVinduet

Jane Austens “skrivebord”. Tænk bare, hvad der er blevet skrevet her (og hvor ubehagelige arbejdsstillinger det må have givet): Bordet

Det gik heldigvis bedre med at komme med bussen tilbage til Winchester og videre med toget til London… selvom vi ikke helt var der kl. 15.00, som jeg havde planlagt.

(Vi nåede selvfølgelig også at se en hel masse, der ikke var Jane Austen-relateret; bl.a. Stonehenge, Salisbury Cathedral (og Magna Carta) samt knap to dages sightseeing i London.)

Tur-anbefalinger

På trods af at vi nåede en nogle af de største Jane Austen-attraktioner, er der stadig flere ting, som jeg gerne ville have set, hvis jeg havde haft bedre tid:

  • The Pump Room i Bath, hvor Catherine og Isabella hænger ud – I dag er det en reataurant
  • Den rigtige trappe på The Cobb i Lyme Regis
  • Chawton House, hvor Janes bror Edward Austen Knight boede med sin familie
  • Winchester Chatedral, hvor Jane Austen blev begravet i 1817

Hvis du skulle få lyst til at gøre turen efter, kan det anbefales at:

  • Sætte god tid af til at besøge Bath – der er masser at se, også selvom man ikke er Jane Austen-fan.
  • Finde ud af, hvor The Cobb ligger, inden du står i Lyme Regis uden internetforbindelse.
  • Tjekke busforbindelserne fra Winchester til Alton (som er den lidt større by ved siden af Chawton, som bussen kører til), inden du ankommer; herunder om der køres efter weekendplan. Ring evt. til turistinformationen i Winchester, som kan hjælpe med at finde de rigtige køreplaner – De er hjælpsomme og det er nok mere sikkert end at forsøge at hente dem på nettet. Togforbindelserne til Winchester fra London er godt, men forsøg at komme i god tid, for det tager mindst en halv time at finde vej og gå stykket fra toget til busstationen. Medbring et kort over lokalområdet, for der er et lille stykke at gå fra stoppestedet i Alton til Chawton Cottage.
  • Tage mig med – Jeg er meget omgængelig, normalt ret god til at planlægge og kan klare at blive slæbt med i lige så mange boghandler, som du orker;-)

Links

Her er nogle links til hjemmesider med yderligere information:

Turistinformationen i Bath

The Jane Austen Centre i Bath

Turistinformationen i Lyme Regis

Jane Auste’s House Museum

Chawton House Library

Turistinformationen i Winchester

Winchester Cathedral 

 

Reklamer

One thought on “Min tur i Jane Austen-land

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s