‘A Lost Lady’ af Willa Cather

IMG_3430-0.JPG
Titel: A Lost Lady. Forfatter: Willa Cather. Opr. udgivet: 1923. Forlag: Virago Modern Classics. Antal sider: 167. ISBN: 978-1-84408-373-2.4/5 stjerner.

Willa Cather var en af de helt store amerikanske forfattere i begyndelsen af forrige århundrede. Hun er kendt for sine fortællinger om nybyggerlivet på den amerikanske prærie.

Jeg har længe villet læse noget af Willa Cather – lige siden jeg stødte på navnet hos Booksnob, og af alle hendes bøger var det umiddelbart beskrivelsen af ‘A Lost Lady’, der tiltalte mig mest som et første bekendtskab.

‘A Lost Lady’ handler om den smukke, charmerende Marian Forrester, der hver sommer bor sammen med sin velhavende og meget ældre ægtemand i det store hus på toppen af bakken, lidt uden for jernbanebyen Sweet Water. Mrs. Forrester har en ganske særlig evne til at fortrylle sine omgivelser, og hendes særlige charme har indflydelse på alle, hun møder.

Historien opleves gennem øjnene på Niel Herbert, der ved historiens begyndelse er en dreng, og ved dens slutning et uvist antal år senere en voksen mand.

Også Niel er fortryllet af mrs. Forrester, og hans beundring vokser kun, efterhånden som han bliver ældre. Men efterhånden som mr. Forrester bliver ældre og svagelig, og parrets økonomi bliver anstrengt, bliver rammerne for deres liv mere begrænsede. Mrs. Forrester begynder at føle sig fanget i den lille by, og Niels glansbillede af mrs. Forrester begynder langsomt at krakelere.

‘A Lost Lady’ er en fin lille roman om ungdommelige illusioner, der brister med tiden, og også om et idealbillede af en kvinde, som ingen virkelig kvinde vel kan leve op til i længden.

Det er en historie, der virkede meget større på mig end de få sider, den fyldte. Det skyldes Willa Cathers evne til med meget få ord at tegne tydelige billeder af både omgivelserne og af de fascinerende personligheder, som befolker bogen sider.

‘A Lost Lady’ var et rigtig godt første møde med Willa Cather, og jeg skal helt sikkert læse mere fra hendes hånd.

Reklamer

6 thoughts on “‘A Lost Lady’ af Willa Cather

  • Gør det! Når man læser om hende, lyder det som om, hun nærmest er dronningen af (fiktive) nybyggerhistorier. Jeg har også O Pioneers og regner med også at læse den snart.

   Hey – Har du egentlig læst noget af Louis L’Amour?

   Like

   • Klikkede lidt rundt og fandt O Pioneers til 40kr inkl fragt på Wordery i går, det er svært at sige nej til! Har aldrig hørt om Louis L’Amour – burde jeg det?

    Like

   • Næ, det var bare fordi han også skrev en del nybyggerhistorier – Selvom flere af dem dog vist har mere karakter af gunslinger-westerns, så vidt jeg lige husker;-)

    Det var godt nok billigt!

    Like

   • Apropos nybyggerhistorier, så tror jeg, du vil kunne li’ Toril Brekkes trilogi om udvandringen til Amerika – Drømmen om Amerika, Guldfeber og Det Forjættede Land.

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s