To gode børnebøger

 
Hvis der er noget, jeg sætter pris på, er det rigtig gode børnebøger. Jeg har et blødt punkt for flotte illustrationer og tidløse historier – bøger, hvor man har gjort sig umage for at skabe historier og billeder, der  giver de små mere end bare en kortvarig interesse for historien, en noget der samtidig kan gøre dem lidt klogere på verden, sig selv og hinanden. Virkelig gode bøger til børn er i mine øjne dem, der udover at en god historie og godt udførte tegninger også åbner op for en snak med barnet om det, der ligger bagved historien.
Netop nogle bøger er “Stormhvalen” af Benji Davies og “Hittegods” af Oliver Jeffers. Begge rummer de en fin lille historie, men de giver også mulighed for at tale med børnene om, hvordan personerne har det inde i maven undervejs.

Begge bøgerne er historier om ensomhed og venskab, og selvom forfatterne er forskellige, er aldersgruppen og stemningen i bøgerne så ens, at det giver mening for mig at omtale dem i samme indlæg (dét, og så fordi jeg opdagede bøgerne ved at læse en samlet anmeldelse i Politiken).

Bøgerne egner sig til børn fra ca. 3 år. Der fine ved bøgerne er, at man kan bygge mere på i snakken med barnet afhængig af, hvor gammel den lille lytter er. Min 4-årige dreng og min 5 1/2-årige pige er begge glade for bøgerne, men dialogen med er selvfølgelig på forskellige niveauer.

Og så lidt mere om den enkelte bog.

Stormhvalen

  Titel: Stormhvalen. Forfatter: Benji Davies. Udgivet: 2016 (engelsk 2013). Forlag: Gyldendal

Louie bor ved stranden med sin far, som er fisker og væk hele dagen – helt til det bliver mørkt. En dag finder Louie en strandet hval, som han redder ved at lægge den i badekarret. Hvalen er god til at lytte.

Den lille historie er hurtigt fortalt, men giver rigtig mange muligheder for snak med den lille lytter undervejs. 

Teksten er minimalistisk, simpel og siger lige præcis det, der skal siges. Ikke mere. Men den gør det, den skal, ved at føre læseren gennem den historien og åbne 

Derudover har bogen de fineste illustrationer med detaljerede billeder. som næsten indeholder flere informationer end selve historien. Det er en bog, hvor billederne er mindst lige så vigtige som teksten. 

 Hittegods

  Titel: Hittegods. Forfatter: Oliver Jeffers. Udgivet: 2016 (engelsk 2005). Forlag: Gyldendal

“Der var engang en dreng, og en dag bankede en pingvin på hans dør”. Sådan begynder “Hittegods”. Pingvinen er trist, og drengen tænker, at den nok er blevet væk hjemmefra. Han beslutter sig derfor for at hjælpe den hjem.

Bogen er en finurligt humoristisk fortælling om at rejse til verdens ende for at hjælpe en anden, kun for at opdage, at det slet ikke var det, ham havde brug for.

Teksten har de samme kvaliteter som”Stormhvalen”, men det er lidt mere af den, og humoren er mere fremherskende – også på billedsiden. Illustrationerne er mindre detaljerede, men stadig smukke og stemninggsfulde.

Når det kommer til børnebøger er det vigtigste selvfølgelig ikke, om de appellerer til voksne, men om børnene rent faktisk også kan lide dem. Jeg overlader derfor ordet til min 5-årige datter:

“De her bøger kan jeg godt lide, fordi de er rigtig spændende og sjove”.

Men det er nok detaljerene i tegningerne, der gør, at mine børn syntes lige lidt bedre om “Stormhvalen”. Adspurgt, hvilken af bøgerne vi eventuelt kunne give som afskedsgave til børnehaven, når hun lige om lidt begynder i skole (et andet eksemplar vel at mærke – vores skal ingen steder) var svaret i hvert fald tydeligt “Stormhvalen”.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s